Friday, 6 January 2012

Tawar RM63.2 juta pikat Honda (6.1.2012)

TOKYO: Kelab Perancis, Paris Saint-Germain menawarkan 13 juta euro (RM63.2 juta) untuk mendapatkan pemain tengah Jepun yang beraksi untuk CSKA Moscow, Keisuke Honda, menurut laporan akhbar harian Jepun semalam.
Kelab Perancis itu sudah menghubungi CSKA selepas menyediakan jumlah wang terbabit untuk pemain berusia 25 tahun itu yang membantu Jepun mara ke pusingan kedua Piala Dunia 2010 dan meraih Piala Asia tahun lalu, menurut Sports Nippon yang memetik sumber PSG.

PSG cuba mendapatkan Honda pada pertengahan tahun lalu namun perpindahan itu gagal direalisasi apabila kelab Russia itu meletakkan yuran berjumlah 25 juta euro (RM121.7 juta).
Kontrak Honda bersama pasukan terbabit akan tamat pada Januari tahun depan.

PSG yang dimiliki Qatar Sports Investments (QSI) menggunakan kedudukan kewangan yang kukuh untuk mendapatkan pemain yang mempunyai nama besar dan turut dikaitkan dengan bekas kapten England dan bintang terkenal dunia, David Beckham yang dilapor menolak tawaran kerana alasan keluarga.

Sumber terdekat QSI memberitahu AFP di Paris, mereka turut menyediakan 61.5 juta euro (RM247.7 juta) untuk penyerang AC Milan, Alexandre Pato dan perancang Real Madrid, Kaka.
Sesetengah kelab utama Inggeris termasuk Liverpool, Arsenal dan Aston Villa turut berminat mendapatkan Honda pada Piala Asia, Januari tahun lalu apabila dia dinamakan sebagai pemain paling berharga kejohanan itu.

Juventus dilapor mengadakan perbincangan dengan CSKA Moscow pada Jun berhubung pemain tengah itu.
Selepas empat tahun bersama gergasi Liga-J, Nagoya Grampus dan dua tahun di kelab Belanda, VVV Venlo, Honda menyertai CSKA pada Januari 2010 dan menjadi pemain pertama Jepun mara ke suku akhir Liga Juara-Juara. - AFP

No comments:

Post a Comment